BIOLOGISCHE VANILLESTOKJES UIT MADAGASKAR (BOURBON)

Dé wereldberoemde all-purpose vanille. De vanillestokjes zijn lang en slank, hebben een dikke vette huid en bevatten een overvloed aan zaden.

Variëteit: Vanilla Planifolia  Toepassing: All-purpose
Lengte: 16 - 23 cm ♦ Gewicht: ± 4,1 gram*       (*variabel)

€ 17,49 € 16,50
Op voorraad
SKU
VABE-80-02-MadaBio

Vanillestokjes uit Madagaskar zijn wereldberoemd en worden gezien als de beste vanillestokjes in de wereld. Dit is geen toeval! Bijgenaamd ‘het zwarte goud’, zorgt de combinatie van een perfect klimaat en unieke eigenschappen van de bodem voor een product van buitengewone kwaliteit.

Genaamd Bourbon, groeit onze gastronomische vanille op land in het noorden van Madagaskar in de SAVA regio (Sambava, Antalaha, Vohemar en Andapa). 

Kenmerken

Planifolia vanille uit Madagaskar heeft een karakteristieke vanille- en fruitgeur en een rijk aroma. Ze zijn lang en slank, hebben een dikke, vette huid en bevatten een overvloed aan zaden. Vochtige, vettige, handgeselecteerde vanillestokjes met een zoete, romige en hooiachtige smaak.

Madagassische vanille kan je voor werkelijk elke toepassing/bereiding gebruiken. Dé all-purpose vanille.

Gebruiksaanwijzing

Houdt de bovenkant van het vanillestokje naar beneden op de snijplank met de wijsvinger en de duim. Je kunt het uiteinde van het stokje als handvat gebruiken. Snijd het stokje overlangs in twee. Leg de twee delen met de binnenkant naar boven gericht op de snijplank en gebruik de botte kant van het mes om in één vlotte beweging, van de top waar je het stokje vasthoudt naar onderen, de vanillezaden uit te schrapen. Let op dat je niet te hard op het mes drukt. Indien nodig, herhaal. Je kunt de vanillezaden, ook wel vanillekaviaar genoemd, nu gebruiken. Belangrijk: gooi het uitgeschraapte vanillestokje niet weg! Zie 'tips' om optimaal van het vanillestokje te profiteren. Smakelijk!

Onze vanillestokjes zijn 100% lokaal gekweekt en met de hand bestuift, geoogst en gehard.
Ons bedrijf werkt zeer nauw samen met lokale boeren en handelaren voor de opbouw van een langdurige arbeidsrelatie, de stimulatie van productintegriteit en prijsstabiliteit. 

Vrij van: GMO – Allergenen - Gluten
Gecertificeerd: Halal – Kosher - ECOCERT (FR-BIO-01)
Minimaal vochtgehalte: 35% (maximaal 40%)

KosherHalalEcocertWebwinkel Keurmerk

Omstreeks 1793 werd een vanilleplantje gesmokkeld van Mexico naar het Bourbon eiland van Réunion.

Net ten oosten van het zuidelijke deel van Afrika bestaan de Bourbon-eilanden uit Réunion, Madagaskar, Mauritius, Comoro en de Seychellen. Wanneer wij dus verwijzen naar Madagaskar Bourbon, verwijzen wij naar de regio en niet naar de drank.

Gedurende bijna vijftig jaar na zijn aankomst in Réunion kende de groei en de productie van vanille grote moeilijkheden. De vanilleplanten groeiden succesvol met mooie bloesems, doch was de groei van de vanillestokjes zeldzaam en onvoorspelbaar. Zonder de Melipone bij werden de bloemen niet bevrucht door onopzettelijke bestuiving van incidentele insecten. Pas na 1836 ontdekte Charles Morren, een Belgische botanicus, de bestuiving van de bijen en planten. En vervolgens in 1841 ontwikkelde Edmond Albius uit Réunion een efficiënte methode om de bloem met de hand te bevruchten.

Uiteindelijk kwamen de planten naar Madagaskar, waar handbestuiving duidelijk loonde over natuurlijke bestuiving. Nu kunnen de kwekers de beste bloemen uitkiezen en hen naar behoren op de staak positioneren, wat resulteert in een gezonder en hogere kwaliteit van vanillestokjes.

Gecombineerd met het klimaat en de rijke bodem heeft de handbestuiving, door de landelijk geschoolde geduldige boeren, ervoor gezorgd dat Madagaskar de grootste vanilleproducent in de wereld is geworden.

Om vanillestokjes te produceren wordt elke bloem van de vanille-orchidee in een zeer arbeidsintensief proces met de hand bestuift op een zeer specifieke tijd van de dag wanneer de bloemen open zijn gedurende een korte bloeiperiode van vier weken.

Eens geoogst gaan de groene bonen door een behandelingsproces van maar liefst zes maanden waarbij de bonen in warm water worden geweekt, in wollen dekens gewikkeld worden om te zweten voor ongeveer 48 uur, gedroogd op rekken in de zon om het water te verdampen en vervolgens opgeslagen in houten containers in een geventileerde kamer om langzaam te fermenteren.

Zo produceren vanillestokjes hun unieke aroma en smaak.

Vanillestokjes die op een correcte manier opgeslagen worden zullen mettertijd in kwaliteit toenemen. Omdat het bijna onmogelijk is om aan alle 'ideale' voorwaarden te voldoen, kan je de vanillestokjes in uitstekende staat houden met de volgende aanbevelingen:

Opslagplaats

Bewaar uw vanillestokjes op een droge, donkere plaats met een temperatuurbereik van minimaal 15° en maximaal 20°. Een kelder, bijkeuken of voorraadkast is een prima locatie. Het wordt afgeraden om uw stokjes in de koelkast (of zelfs de diepvries) te bewaren. Dit zal de bonen uitdrogen, vermindert de kwaliteit en kan schimmelgroei bevorderen.

Verpakking

Wanneer je vanillestokjes besteld, worden deze standaard geleverd in glazen buisjes met natuurkurk. Deze verpakking zal de vanillestokjes in topconditie houden, mits correcte bewaring. 

Gekristalliseerde of beschimmelde vanillestokjes

Let op wanneer je denkt schimmelvorming op de vanillestokjes waar te nemen. Dit kan de waardevolle 'kaviaar' inhoud van de bonen zijn die op de buitenste huid is gekristalliseerd. Dit geeft aan dat de stokjes een hoge graad van natuurlijke vanilline bevatten en van zeer hoge kwaliteit zijn. Als je niet zeker weet of de bonen nu met kristallen of schimmel bedekt zijn, kan je het volgende trucje gebruiken. De kristallen zijn vergelijkbaar met minerale kristallen en zullen het zonlicht reflecteren en de kleuren van de regenboog creëren. Schimmel zal dit niet teweeg brengen. Zijn één of meerdere vanillestokjes door schimmel aangetast, dan is het belangrijk om deze onmiddellijk te verwijderen omdat ze goede bonen zullen verontreinigen en een gezondheidsrisico kunnen vormen.

Droge vanillestokjes

Je kunt een uitgedroogd vanillestokje opnieuw hydrateren en gebruiken door het stokje in een ondiepe kom met warm (niet kokend!) water onder te dompelen. Bedek de kom met plastic folie en laat staan voor 10 minuten tot het stokje opnieuw zacht is.

Bewaarduur

Indien de vanillestokjes op een correcte manier opgeslagen worden, kan je de stokjes maximaal twee jaar bewaren. Wij raden echter aan een hoeveelheid vanillestokjes te kopen die binnen een tijdbestek van zes tot twaalf maanden gebruikt zal worden.

Huisgemaakte vanillesuiker

Snijdt vanillestokjes overlangs open en haal het merg eruit. De rest van de vanillestokjes kan je perfect gebruiken om jouw eigen vanillesuiker te maken. Neem een bokaal en vul deze met kwalitatieve suiker. Steek de vanillestokjes in de suiker en sluit de bokaal goed af. Na enkele weken beschik je over heerlijke huisgemaakte vanillesuiker en hoef je niet langer naar de supermarkt voor (synthetische) vanillesuiker.

Hergebruik

Wanneer je vanillestokjes laat meekoken in een gerecht kan je deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.

Zelf vanille-extract maken

Neem een bokaal met deksel en vul deze met 300ml sterke drank naar keuze. Neem vier tot vijf vanillestokjes en snijd deze in twee. Sluit de bokaal af en schud het mengsel elke dag gedurende een periode van ongeveer vier tot vijf weken. Indien je het extract sterker wilt maken, kan je volgens eigen voorkeur een extra vanillestokje toevoegen.

Schrijf je eigen review
Je beoordeelt:BIOLOGISCHE VANILLESTOKJES UIT MADAGASKAR (BOURBON)
Jouw rating
  • 1 VANILLESTOKJE
  • 1 EETLEPEL
    VANILLEPASTA
  • 1 EETLEPEL
    VANILLEPOEDER
  • 1 EETLEPEL
    VANILLE-EXTRACT
Copyright © 2017 Magento, Inc. All rights reserved.