Vanillestokjes bewaren en gebruiken

Vanillestokjes die op een correcte manier opgeslagen worden zullen gaandeweg in kwaliteit toenemen. Omdat het bijna onmogelijk is om aan alle 'ideale' voorwaarden te voldoen, kan je de vanillestokjes in uitstekende staat houden met de volgende aanbevelingen:

Opslagplaats

Bewaar vanillestokjes op een droge, donkere plaats met een temperatuurbereik van minimaal 15° en maximaal 20°. Een kelder, bijkeuken of voorraadkast is een prima locatie. Het wordt afgeraden om vanillestokjes in de koelkast (of zelfs de diepvries) te bewaren. Dit zal de bonen uitdrogen, vermindert de kwaliteit en kan schimmelgroei bevorderen.

Verpakking

Wanneer je vanillestokjes bestelt, worden deze standaard geleverd in glazen buisjes met natuurkurk. Deze verpakking zal de vanillestokjes in topconditie houden, mits correcte bewaring. 

Gekristalliseerde of beschimmelde vanillestokjes

Let op wanneer je denkt schimmelvorming op de vanillestokjes waar te nemen. Dit kan de waardevolle 'kaviaar' inhoud van de bonen zijn die op de buitenste huid is gekristalliseerd. Dit geeft aan dat de stokjes een hoge graad van natuurlijke vanilline bevatten en van zeer hoge kwaliteit zijn. Als je niet zeker weet of de bonen nu met kristallen of schimmel bedekt zijn, kan je het volgende trucje gebruiken. De kristallen zijn vergelijkbaar met minerale kristallen en zullen het zonlicht reflecteren en de kleuren van de regenboog creëren. Schimmel zal dit niet teweeg brengen. Zijn één of meerdere vanillestokjes door schimmel aangetast, dan is het belangrijk om deze onmiddellijk te verwijderen omdat ze goede bonen zullen verontreinigen en een gezondheidsrisico kunnen vormen.

Droge vanillestokjes

Je kunt een uitgedroogd vanillestokje opnieuw hydrateren en gebruiken door het stokje in een ondiepe kom met warm (niet kokend!) water onder te dompelen. Bedek de kom met plastic folie en laat staan voor 10 minuten tot het stokje opnieuw zacht is.

Bewaarduur

Indien de vanillestokjes op een correcte manier opgeslagen worden, kan je de stokjes maximaal twee jaar bewaren. Wij raden echter aan een hoeveelheid vanillestokjes te kopen die binnen een tijdbestek van zes tot twaalf maanden gebruikt zal worden.

Gebruiksaanwijzing

Houdt de bovenkant van het vanillestokje naar beneden op de snijplank met de wijsvinger en de duim. Je kunt het uiteinde van het stokje als handvat gebruiken. Snijd het stokje overlangs in twee. Leg de twee delen met de binnenkant naar boven gericht op de snijplank en gebruik de botte kant van het mes om in één vlotte beweging, van de top waar je het stokje vasthoudt naar onderen, de vanillezaden uit te schrapen. Let op dat je niet te hard op het mes drukt. Indien nodig, herhaal. Je kunt de vanillezaden, ook wel vanillekaviaar genoemd, nu gebruiken. Belangrijk: gooi het uitgeschraapte vanillestokje niet weg! Enkele tips:

  • Huisgemaakte vanillesuiker

    Snijdt vanillestokjes overlangs open en haal het merg eruit. De rest van de vanillestokjes kan je perfect gebruiken om jouw eigen vanillesuiker te maken. Neem een bokaal en vul deze met kwalitatieve suiker. Steek de vanillestokjes in de suiker en sluit de bokaal goed af. Na enkele weken beschik je over heerlijke huisgemaakte vanillesuiker en hoef je niet langer naar de supermarkt voor (synthetische) vanillesuiker.

  • Hergebruik

    Wanneer je vanillestokjes laat meekoken in een gerecht kan je deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.

  • Zelf vanille-extract maken

    Neem een bokaal met deksel en vul deze met 300ml sterke drank naar keuze. Neem vier tot vijf vanillestokjes en snijd deze in twee. Sluit de bokaal af en schud het mengsel elke dag gedurende een periode van ongeveer vier tot vijf weken. Indien je het extract sterker wilt maken, kan je volgens eigen voorkeur een extra vanillestokje toevoegen. Smakelijk!

Copyright © 2017 Magento, Inc. All rights reserved.