VANILLESTOKJES UIT TAHITI

Tahitiaanse vanillestokjes zijn extreem dik, vet en vochtig. Hun sensorisch profiel is uitzonderlijk met een fruitig, bloemig aroma. Ook wel de 'Koningin van de Vanille' genoemd, leent deze soort zich uitstekend voor alle zoete gerechten/desserts

Variëteit: Vanilla Tahitensis  Toepassing: Desserts
Lengte: 15 - 18 cm ♦ Gewicht: ± 7,8 gram*       (*variabel)

UITVERKOOP HUIDIG LOT. MAX 1 PER KLANT
LAATSTE STUKS AAN -50%

€ 0,00 € 0,00
Tijdelijk niet beschikbaar
SKU
VABE-89-03-TAH

Tahiti is een eiland in de Stille Zuidzee en behoort tot Frans-Polynesië, een grote eilandengroep die gelegen is tussen Australië en Zuid-Amerika.

Kenmerken

Vanillestokjes uit Tahiti (Vanilla Tahitensis) zijn over het algemeen korter, veel dikker, vetter en hebben een hoger vochtigheidsgehalte dan Planifolia vanillebonen (bv. uit Madagaskar). Ze hebben een dunnere huid, minder zaden en glanzen lichter.

Tahitiaanse vanille heeft een fruitig bloemig aroma met toetsen van zoethout, kersen en pruimen. Perfect om te gebruiken in vrijwel elk dessert zoals crème brûlée, banketbakkersroom, ijscrème/sorbets, cocktails, pudding, koekjes en delicate vanillecakes. De lokale bevolking in Tahiti gebruikt de vanille ook in gerechten met zeevruchten.

Niet zonder reden wordt vanille uit Tahiti ook wel de 'Koningin van de Vanille' genoemd!

Gebruiksaanwijzing

Houdt de bovenkant van het vanillestokje naar beneden op de snijplank met de wijsvinger en de duim. Je kunt het uiteinde van het stokje als handvat gebruiken. Snijd het stokje overlangs in twee. Leg de twee delen met de binnenkant naar boven gericht op de snijplank en gebruik de botte kant van het mes om in één vlotte beweging, van de top waar je het stokje vasthoudt naar onderen, de vanillezaden uit te schrapen. Let op dat je niet te hard op het mes drukt. Indien nodig, herhaal. Je kunt de vanillezaden, ook wel vanillekaviaar genoemd, nu gebruiken. Belangrijk: gooi het uitgeschraapte vanillestokje niet weg! Zie 'tips' om optimaal van het vanillestokje te profiteren. Smakelijk!

Onze vanillestokjes zijn 100% lokaal gekweekt en met de hand bestuift, geoogst en gehard.
Ons bedrijf werkt zeer nauw samen met lokale boeren en handelaren voor de opbouw van een langdurige arbeidsrelatie, de stimulatie van productintegriteit en prijsstabiliteit. 

Vrij van: GMO – Allergenen - Gluten
Gecertificeerd: Halal – Kosher
Minimaal vochtgehalte: 35% (maximaal 45%)

KosherHalalWebwinkel Keurmerk

Net als in andere landen maakt Tahiti's tropische klimaat het ideaal voor het kweken van vanille, terwijl handbestuiving het mogelijk maakt de bloemen te bevruchten. Tahiti verschilt echter in de soort vanille die het meest voorkomt.

De ‘Vanilla Tahitensis' is eigenlijk de hybride van twee vanille-soorten die in de jaren 1800 aan deze zuidelijke Pacifische eilandketen werden geïntroduceerd. Deze twee soorten werden in de komende decennia vakkundig gekruist, wat resulteerde in de vette Tahitiaanse vanillestokjes die we vandaag kennen. De grootschalige teelt van de ‘Vanilla Tahitensis' begon in de jaren 1880 en is nog steeds zeer prominent.

Het teelt- en behandelingsproces in Tahiti verschilt ook van de andere landen.

Volwassen bonen worden eerst in een koele plaats gestapeld tot ze helemaal bruin zijn (vijf tot tien dagen) en daarna gespoeld in helder water, een uniek kenmerk van Tahiti. Voor een volledige maand laten de kwekers de bonen voor drie tot vier uur per dag blootgesteld aan de zachte ochtendzon. In de namiddag wikkelen ze de bonen in doeken en bewaren ze in kratten tot de volgende ochtend om transpiratie te bevorderen.

Stap voor stap verliezen de vanillestokjes gewicht en krimpen. Gedurende deze fase worden de bonen met de hand bewerkt, glad gemaakt en platter gemaakt tussen de duim en wijsvinger. Na een maand, wanneer de vanilleboon het benodigde zonlicht heeft ontvangen, is de laatste stap voor de boeren aangebroken om de vanillestokjes gedurende veertig dagen op een schaduwrijke en geventileerde plek te laten drogen om zo het vochtgehalte verder te verlagen.

Vanillestokjes die op een correcte manier opgeslagen worden zullen mettertijd in kwaliteit toenemen. Omdat het bijna onmogelijk is om aan alle 'ideale' voorwaarden te voldoen, kan je de vanillestokjes in uitstekende staat houden met de volgende aanbevelingen:

Opslagplaats

Bewaar uw vanillestokjes op een droge, donkere plaats met een temperatuurbereik van minimaal 15° en maximaal 20°. Een kelder, bijkeuken of voorraadkast is een prima locatie. Het wordt afgeraden om uw stokjes in de koelkast (of zelfs de diepvries) te bewaren. Dit zal de bonen uitdrogen, vermindert de kwaliteit en kan schimmelgroei bevorderen.

Verpakking

Wanneer je vanillestokjes besteld, worden deze standaard geleverd in glazen buisjes met natuurkurk. Deze verpakking zal de vanillestokjes in topconditie houden, mits correcte bewaring. 

Gekristalliseerde of beschimmelde vanillestokjes

Let op wanneer je denkt schimmelvorming op de vanillestokjes waar te nemen. Dit kan de waardevolle 'kaviaar' inhoud van de bonen zijn die op de buitenste huid is gekristalliseerd. Dit geeft aan dat de stokjes een hoge graad van natuurlijke vanilline bevatten en van zeer hoge kwaliteit zijn. Als je niet zeker weet of de bonen nu met kristallen of schimmel bedekt zijn, kan je het volgende trucje gebruiken. De kristallen zijn vergelijkbaar met minerale kristallen en zullen het zonlicht reflecteren en de kleuren van de regenboog creëren. Schimmel zal dit niet teweeg brengen. Zijn één of meerdere vanillestokjes door schimmel aangetast, dan is het belangrijk om deze onmiddellijk te verwijderen omdat ze goede bonen zullen verontreinigen en een gezondheidsrisico kunnen vormen.

Droge vanillestokjes

Je kunt een uitgedroogd vanillestokje opnieuw hydrateren en gebruiken door het stokje in een ondiepe kom met warm (niet kokend!) water onder te dompelen. Bedek de kom met plastic folie en laat staan voor 10 minuten tot het stokje opnieuw zacht is.

Bewaarduur

Indien de vanillestokjes op een correcte manier opgeslagen worden, kan je de stokjes maximaal twee jaar bewaren. Wij raden echter aan een hoeveelheid vanillestokjes te kopen die binnen een tijdbestek van zes tot twaalf maanden gebruikt zal worden.

Huisgemaakte vanillesuiker

Snijdt vanillestokjes overlangs open en haal het merg eruit. De rest van de vanillestokjes kan je perfect gebruiken om jouw eigen vanillesuiker te maken. Neem een bokaal en vul deze met kwalitatieve suiker. Steek de vanillestokjes in de suiker en sluit de bokaal goed af. Na enkele weken beschik je over heerlijke huisgemaakte vanillesuiker en hoef je niet langer naar de supermarkt voor (synthetische) vanillesuiker.

Hergebruik

Wanneer je vanillestokjes laat meekoken in een gerecht kan je deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.

Zelf vanille-extract maken

Neem een bokaal met deksel en vul deze met 300ml sterke drank naar keuze. Neem vier tot vijf vanillestokjes en snijd deze in twee. Sluit de bokaal af en schud het mengsel elke dag gedurende een periode van ongeveer vier tot vijf weken. Indien je het extract sterker wilt maken, kan je volgens eigen voorkeur een extra vanillestokje toevoegen.

Schrijf je eigen review
Je beoordeelt:VANILLESTOKJES UIT TAHITI
Jouw rating
  • 1 VANILLESTOKJE
  • 1 EETLEPEL
    VANILLEPASTA
  • 1 EETLEPEL
    VANILLEPOEDER
  • 1 EETLEPEL
    VANILLE-EXTRACT
Copyright © 2017 Magento, Inc. All rights reserved.