Waarom vanille duur is, maar de prijs waard!

1. Cycloon Enawo

In maart 2017 trof cycloon Enawo het eiland Madagaskar, de grootste producent van vanille ter wereld. Historisch gezien schommelt de prijs van vanille wel vaker, maar sinds de cycloon is de prijs ten opzichte van 1 jaar geleden enorm gestegen. De prijsstijging was buitengewoon en onthutsend. Elke dag werd de prijs van vanille, in zowel fysieke als online winkels, een beetje duurder. Het weer in Madagaskar was in het verleden niet altijd even stabiel, maar deze situatie was werkelijk ongekend.

2. De grote vraag naar natuurlijke producten

De secundaire problemen die van invloed zijn op de vanilleprijs is simpelweg de forse toename in vraag en de algehele complexe agrarische sociaal economie van vanille. Vanille is niet onderhevig aan bepaalde landbouwtechnieken. Daarnaast is vanille het op één na meest arbeidsintensieve voedsel ter wereld, naast saffraan. Nog steeds is dit zware handenarbeid. Elke orchidee wordt met de hand bestoven, precies zoals het was sinds de ontdekking van vanille in Mexico waar het voedsel was voor de hoogste echelons van de Azteken. Ook het volledige proces van oogsten, plukken, weken en drogen in de zon neemt talloze maanden in beslag. Omdat consumenten meer dan ooit op zoek gaan naar natuurlijke smaken, hebben boeren moeite om aan de vraag te voldoen, en dan laten we de schade van natuurrampen nog buiten beschouwing. Wat de reden ook is, het effect is duidelijk: de prijzen zijn explosief gestegen en ook de kwaliteit van vanille heeft daar onder geleden.

3. Gelimiteerd aanbod

Het aantal plaatsen waar vanille kan groeien is vrij beperkt. Het eiland Madagaskar is ‘s werelds grootste producent en enkel Indonesië komt enigszins in de buurt. De 2 bekendste variëteiten zijn de "Vanilla Planifolia" en de "Vanilla Tahitensis". De "Vanilla Pompona" heeft een bijzonder lage productiehoeveelheid en is bijna niet te verkrijgen.

organ

4. De gedeeltelijke achteruitgang van de kwaliteit van de vanille

Vanillestokjes kunnen na bestuiving van de orchidee na ongeveer 9 maanden tijd geoogst worden. De vanille van de hoogste kwaliteit uit Madagaskar is diepzwart met een pezige vochtige huid die langzaam en zorgvuldig zongedroogd is. Wanneer een storm het eiland Madagaskar treft, is de kans reëel dat de plant beschadigt of vernietigd wordt. Rekening houdende dat nieuwe planten 3 jaar geen vruchten kunnen dragen betekent dit dat wanneer de prijzen pieken, vele boeren in alle haast de vanillestokjes oogsten en verwerken en het belangrijke stappenproces verkorten en groene onrijpe vanillebonen op de markt brengen. Ook de vrees om bestolen te worden, speelt een belangrijke rol.

Vandaar dat, om de beste kwaliteit vanille te kunnen garanderen, de gecontracteerde lokale boeren extra betaald worden om alle belangrijke stappen in het teeltproces te voltooien en de vanille op de oeroude wijze te blijven behandelen tot deze klaar is voor consumptie. 

Tijd voor goed nieuws!

Veel vanilleplantages in Madagaskar zijn begonnen met de wederopbouw en/of uitbreiding van hun velden sinds cycloon Enawo. De prijzen zullen dus langzamerhand opnieuw gaan dalen. Het zal echter enkele jaren duren voordat er vanille geoogst kan worden van deze nieuwe aanplantingen. Zoals eerder vermeld hebben nieuwe planten enkele jaren groeitijd nodig alvorens zij vrucht kunnen dragen. Maar de inhaalbeweging is in gang gezet en dat is uiteraard fantastisch nieuws.

Goede vanille is de prijs waard!

De smaak van échte vanille zit zo vervat in onze collectieve eetpsyche dat een wereld zonder vanillestokjes werkelijk ondenkbaar is. Vanille is ook een belangrijk onderdeel van vele andere smaken zoals chocolade, karamel, aardbei en kokosnoot. De smaak wordt afgerond door de toevoeging van een zeer delicate romigheid, overmaat van zoetheid in evenwicht te brengen en de bitterheid en zuurtegraad te verminderen, zelfs wanneer deze slechts als een miniem bestanddeel in een recept gebruikt wordt. En de geur? Wanneer deze verse uitgeschraapte kleine zaden de warme room raken en de vluchtige oliën vrijkomen, is louter het parfum alleen al bedwelmend.. Echte vanille is essentieel! Het is geen luxe verwennerij maar een essentieel onderdeel van de keuken. Een beetje échte vanille ondersteunt, verbetert en definieert vaak alles wat het aanraakt. Vooral bij het bakken.

bestuiving vanille orchidee

Synthetische vanille

Naast natuurlijke échte vanille bestaat er uiteraard ook al sinds mensenheugenis synthetische vanille. Wereldwijd is ongeveer 90% van de vanille die in snoep, cake en ijs gebruikt wordt van synthetische aard. De meeste kunstmatige vanille is gemaakt van petrochemicaliën, gedestilleerd uit genetisch gemodificeerde (GMO) vanillebonen en velen worden gesynthetiseerd uit pijnboomschors, kruidnagelolie, rijstzemelen en lignine. Vanille afgeleid uit de bovengenoemde manieren hoeft niet als kunstmatig te worden geëtiketteerd.

Synthetische vanille is overal verkrijgbaar en je raadt het al.. goedkoop.  Laat je echter niet verleiden door de goedkope prijs en denk even aan de herkomst van synthetische vanille.. je gezondheid zal er wel bij varen en echt smakelijk is de gedachte toch ook niet..

De smaaklagen van échte vanille

Natuurlijke vanille heeft meerdere smaken met verschillende nuancelagen terwijl synthetische vanille zich beperkt tot 1 kenmerkende vlakke smaak. Deze smaakeigenschappen overspannen maar liefst 29 gedistingeerde smaakvariëteiten met veel meer microsmaken variërend van rokerig tot pittig tot zoet. Je zal het verschil proeven wanneer je natuurlijke vanille gebruikt.

Tot slot

Ga je echt minder natuurlijke vanille in jouw bereidingen gebruiken vanwege de hogere prijs? Of jouw toevlucht nemen tot synthetische vanille?
Op de een of andere manier denken we van niet.

Er gaat niks boven échte vanille. Vanille is één van de meest krachtige ingrediënten die wij voor bereidingen kunnen gebruiken. Vanille-extract in chocoladekoekjes of uitgeschraapte vanillestokjes in ijs, vanille is noodzakelijk in talrijke recepten en een alomtegenwoordig ingrediënt waarvan de waarde niet kan worden onderschat!

Copyright © 2017 Magento, Inc. All rights reserved.