ISS onthult Madagaskar

Het 'Grote Eiland' van de Indische Oceaan is als een mysterieuze en gigantische voet in Oost-Afrika. Vanuit de ruimte onthult Madagaskar fantastische en fascinerende landschappen. Maar we ontdekken ook de zwakke punten.

Madagaskar bereidt zich voor om de 60e verjaardag van zijn onafhankelijkheid te vieren. Bij deze gelegenheid werd een video gemaakt met duizenden afbeeldingen van het Grote Eiland die vanuit de ruimte genomen zijn. Deze foto's tonen Madagaskar op een spectaculaire nieuwe manier. De foto's zijn gemaakt door de astronauten van het Internationale Ruimte Station (ISS) en beschikbaar gesteld door NASA. Ze onthullen het eiland zoals we het zelden zien.

Dankzij dit uitzonderlijke gezichtspunt lijkt het eiland Madagaskar mysterieuzer dan ooit. Naast de afmetingen zal de diversiteit van het landschap u niet verrassen. We gaan van groen langs de oostkust, bewaterd door de zee-ingangen van de passaatwind, naar oranje in het westen en het zuiden, een teken van een aanzienlijk warm en droog klimaat, vooral in de winter. Gevangen tussen het vochtige tropische klimaat in het oosten en de zinderende hitte van het westen, vinden we de hooglanden. In het hart van dit bergachtige gebied is Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, prachtig gefotografeerd vanuit het ISS, zoals we in de video kunnen zien. Aan de kust ontdekken we koraalstranden, riffen met een turquoise zee en fantastische eilanden zoals Sainte-Marie of Nosy Iranja.

Maar van bovenaf gezien vertoont Madagaskar ook vreemde vormen. Tijd en erosie hebben echte meesterwerken uitgehouwen op de bodem van het Grote Eiland. De Betsiboka River Delta, de diepe reliëfs van de hooglanden en de uitgestrekte sinaasappelgroeven in het zuiden zijn allemaal voorbeelden van grandioze natuurlijke sculpturen die alleen zichtbaar zijn vanop grote hoogte.

Deze video laat ook een minder vrolijke kant van Madagaskar zien. In feite moet het Grote Eiland een eerbetoon brengen aan de natuur, in ruil voor zijn vrijgevigheid jegens het eiland. Onder deze tegenhanger zijn er de cyclonen, de gewelddadige onweersbuien en de stortregens van de zomer die ernstige overstromingen veroorzaken, of zelfs de droogte in het zuiden. Dan is er nog de mens, die zich niet altijd bewust is van de schade die hij het eiland toebrengt. De Brulis-teelt, die elk jaar zijn hoogtepunt bereikt tijdens de Australische winter, draagt ​​bij aan de ontbossing, maar ook aan de luchtverontreiniging in Madagaskar en aan zijn buren in de Mascarene-archipel.

Madagaskar is 587.041 km², het 5e grootste eiland ter wereld, na Australië, Groenland, Nieuw-Guinea en Borneo. Het eiland is ruim 1.500 km lang en ruim 500 km breed. In 2018 had het meer dan 25 miljoen inwoners. Op 26 juni viert de voormalige kolonie van Frankrijk de 60 jaar van haar onafhankelijkheid, verworven in 1960.

P.R. CycloneOI

  Frederick     12-03-2024 14:29