Huisgemaakt puur vanille-extract, eenvoudig te maken met een sensationele smaak.

Voor elke halve liter alcohol heeft u, naar eigen voorkeur, minstens 4 tot 10 vanillestokjes nodig. Dit is voldoende om het extract snel op smaak te brengen. Snij de vanille in de lengte doormidden, zonder het uiteinde te splitsen, om de zaden bloot te leggen. Steek de vanillestokjes in een halve liter kwalitatieve wodka, rum of cognac. Als u meer alcohol gebruikt, dient u evenredig meer vanille toe te voegen. Let bij het werken met alcohol op dat het extract uit de buurt van een open vuur, verwarming of hittebron blijft. Het is niet nodig om de alcohol te verdunnen met gezuiverd water.

Bewaar het extract op een koele, donkere plaats voor een periode van minimaal 4 weken en schud de fles meerdere keren per week. Soms kan het mengsel troebel worden. Geen paniek! U gebruikt alcohol, dus is het hoogst onwaarschijnlijk dat bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Wanneer u het extract in kleinere flessen wilt overgieten, is het aangeraden om een zeef bekleed met meerdere lagen van verse kaasdoeken te gebruiken. Dit garandeert een mooi amberkleurig extract, precies zoals het hoort te zijn.

U kunt bij gebruik van het extract periodiek nieuwe alcohol en vanille toevoegen, alle vanillestokjes in de fles laten of enkele stokjes verwijderen om te hergebruiken voor andere toepassingen. De bonen houden hun rijke smaak voor minstens enkele maanden.

Huisgemaakt vanille-extract is een uniek geschenk. Decanteer het extract in ongewone flessen, voeg een extra vanillestokje toe aan elke fles (dit staat niet alleen beeldig, maar zal het extract nog rijker van smaak maken), etiketteer en voilà, u heeft een zeer persoonlijk geschenk!  

Slechts een kleine stap om van uw vanille-extract vanille likeur te maken…

Volg de bovenstaande aanwijzingen voor de bereiding van puur vanille-extract. Haal alle vanillestokjes uit de fles wanneer het extract 4 weken oud is en leg ze in een middelgrote pan. Voeg een tas kristalsuiker en een halve tas water toe. Breng al roerend aan de kook en laat het mengsel nog een drietal minuten zachtjes koken. Laat de siroop afkoelen. Giet de siroop door een zeef, bekleed met een verse kaasdoek, in de fles met het vanille-extract. Voeg desgewenst een vanillestokje toe. Laat de likeur voor minstens 1 week rusten.

Hoe ouder de likeur, hoe beter en voller de smaak zal zijn. Indien u de likeur liever minder sterk wilt hebben, verdubbel dan de hoeveelheid aan siroop. Op uw gezondheid!