Wanneer u voor de eerste keer een vanillestokje gebruikt, kan het enigszins lastig zijn om op een vlotte manier de zaden uit te schrapen. Ga als volgt te werk:

Haal de vanille die u nodig hebt voor een vijftal minuten uit de verpakking om de stokjes te laten luchten. Masseer de volledige boon zachtjes in de lengte en leg de vanille op een snijplank. Houdt de bovenkant van het vanillestokje naar beneden op de snijplank met de wijsvinger en de duim, het uiteinde van het stokje kunt u als handvat gebruiken, en begin het stokje in de lengte doormidden te snijden. Leg de beide helften met de binnenkant naar boven gericht op de snijplank en gebruik de botte kant van het mes om in een vlotte beweging, van de top waar u het stokje vasthoudt naar onderen, de vanillezaden uit te schrapen. Let op dat u niet te hard op het mes drukt. Indien nodig, herhaal.

U kunt de vanillezaden, ook wel vanillekaviaar genoemd, nu gebruiken.