Vanillestokjes uitschrapen & gebruiken

Wanneer u voor de eerste keer een vanillestokje gebruikt, kan het enigszins lastig zijn om op een vlotte manier de zaden uit te schrapen. Ga als volgt te werk:
Haal de vanille die u nodig hebt voor een vijftal minuten uit de verpakking om de stokjes te laten luchten. Masseer de volledige boon zachtjes in de lengte en leg de vanille op een snijplank. Houdt de bovenkant van het vanillestokje naar beneden op de snijplank met de wijsvinger en de duim, het uiteinde van het stokje kunt u als handvat gebruiken, en begin het stokje in de lengte doormidden te snijden. Leg de beide helften met de binnenkant naar boven gericht op de snijplank en gebruik de botte kant van het mes om in een vlotte beweging, van de top waar u het stokje vasthoudt naar onderen, de vanillezaden uit te schrapen. Let op dat u niet te hard op het mes drukt. Indien nodig, herhaal.
U kunt de vanillezaden, ook wel vanillekaviaar genoemd, nu gebruiken.
Gooi het uitgeschraapte vanillestokje zeker niet weg! Maak uw eigen vanillesuiker!
Neem een bokaal en vul deze met kwalitatieve suiker. Duw de uitgeschraapte vanillestokjes in de suiker en sluit de bokaal goed af. Vergeet niet om wekelijks de bokaal goed te schudden en eventuele klonters die ontstaan doordat de suiker het vocht uit het vanillestokje opneemt te breken. Na enkele weken beschikt u over heerlijke huisgemaakte vanillesuiker en hoeft u niet langer naar de supermarkt voor (synthetische) vanillesuiker. Vanillestokjes kunt u ook vaker dan één keer gebruiken. Wanneer u bijvoorbeeld vanillestokjes laat meekoken in een gerecht, kunt u deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken. Indien uw vanillestokjes te droog zijn, kunt u deze machinaal cutteren en gebruiken in uw bereidingen als puur vanillepoeder. Ze bevatten nog steeds heel veel smaak. Verwijder wel het steeltje van het stokje en het uiteinde voor het beste resultaat.