VANILLESTOKJES UIT OEGANDA

Vanille geproduceerd in Oeganda is werkelijk ongelooflijk! Aards aroma met tonen van melkchocolade en vijgen. Perfect voor rijke desserts, huisgemaakte chocolade of vanille-extract.

Variëteit: Vanilla Planifolia  Toepassing: Desserts
Lengte: 16 - 18 cm ♦ Gewicht: ± 3,7 gram*       (*variabel)

Gratis zakje vanillepoeder (10gr) t.w.v. €4,99 bij elke order!

€ 10,07 € 9,50
Op voorraad
SKU
VABE-139-UG

oeganda

Vanillestokjes uit Oeganda zijn uitgegroeid tot de superster van de vanillecultuur. Oeganda, informeel bekend als de 'Parel van Afrika',  is een van de weinige regio's met twee verschillende droge seizoenen per jaar. Elk droog seizoen zorgt voor een sterke vanilleoogst.

Kenmerken

Planifolia vanille uit Oeganda heeft een zeer gewaagde smaak door de zeer hoge graad van vanilline. Het aroma is aards met tonen van melkchocolade en vijgen.

Perfect voor gebruik in rijke desserts, huisgemaakte chocolade of vanille-extract.

Gebruiksaanwijzing

Houdt de bovenkant van het vanillestokje naar beneden op de snijplank met de wijsvinger en de duim. Je kunt het uiteinde van het stokje als handvat gebruiken. Snijd het stokje overlangs in twee. Leg de twee delen met de binnenkant naar boven gericht op de snijplank en gebruik de botte kant van het mes om in één vlotte beweging, van de top waar je het stokje vasthoudt naar onderen, de vanillezaden uit te schrapen. Let op dat je niet te hard op het mes drukt. Indien nodig, herhaal. Je kunt de vanillezaden, ook wel vanillekaviaar genoemd, nu gebruiken. Belangrijk: gooi het uitgeschraapte vanillestokje niet weg! Zie 'tips' om optimaal van het vanillestokje te profiteren. Smakelijk!

Onze vanillestokjes zijn 100% lokaal gekweekt en met de hand bestuift, geoogst en gehard.
Ons bedrijf werkt zeer nauw samen met lokale boeren en handelaren voor de opbouw van een langdurige arbeidsrelatie, de stimulatie van productintegriteit en prijsstabiliteit. 

Vrij van: GMO – Allergenen - Gluten
Minimaal vochtgehalte: 30% (maximaal 45%)

Webwinkel Keurmerk

Om vanillestokjes te produceren wordt elke bloem van de vanille-orchidee in een zeer arbeidsintensief proces met de hand bestuift op een zeer specifieke tijd van de dag wanneer de bloemen open zijn gedurende een korte bloeiperiode van vier weken.

Eens geoogst gaan de groene bonen door een behandelingsproces van maar liefst zes maanden waarbij de bonen in warm water worden geweekt, in wollen dekens gewikkeld worden om te zweten voor ongeveer 48 uur, gedroogd op rekken in de zon om het water te verdampen en vervolgens opgeslagen in houten containers in een geventileerde kamer om langzaam te fermenteren.

Zo produceren vanillestokjes hun unieke aroma en smaak.

Vanillestokjes die op een correcte manier opgeslagen worden zullen mettertijd in kwaliteit toenemen. Omdat het bijna onmogelijk is om aan alle 'ideale' voorwaarden te voldoen, kan je de vanillestokjes in uitstekende staat houden met de volgende aanbevelingen:

Opslagplaats

Bewaar uw vanillestokjes op een droge, donkere plaats met een temperatuurbereik van minimaal 15° en maximaal 20°. Een kelder, bijkeuken of voorraadkast is een prima locatie. Het wordt afgeraden om uw stokjes in de koelkast (of zelfs de diepvries) te bewaren. Dit zal de bonen uitdrogen, vermindert de kwaliteit en kan schimmelgroei bevorderen.

Verpakking

Wanneer je vanillestokjes besteld, worden deze standaard geleverd in glazen buisjes met natuurkurk. Deze verpakking zal de vanillestokjes in topconditie houden, mits correcte bewaring. 

Gekristalliseerde of beschimmelde vanillestokjes

Let op wanneer je denkt schimmelvorming op de vanillestokjes waar te nemen. Dit kan de waardevolle 'kaviaar' inhoud van de bonen zijn die op de buitenste huid is gekristalliseerd. Dit geeft aan dat de stokjes een hoge graad van natuurlijke vanilline bevatten en van zeer hoge kwaliteit zijn. Als je niet zeker weet of de bonen nu met kristallen of schimmel bedekt zijn, kan je het volgende trucje gebruiken. De kristallen zijn vergelijkbaar met minerale kristallen en zullen het zonlicht reflecteren en de kleuren van de regenboog creëren. Schimmel zal dit niet teweeg brengen. Zijn één of meerdere vanillestokjes door schimmel aangetast, dan is het belangrijk om deze onmiddellijk te verwijderen omdat ze goede bonen zullen verontreinigen en een gezondheidsrisico kunnen vormen.

Droge vanillestokjes

Je kunt een uitgedroogd vanillestokje opnieuw hydrateren en gebruiken door het stokje in een ondiepe kom met warm (niet kokend!) water onder te dompelen. Bedek de kom met plastic folie en laat staan voor 10 minuten tot het stokje opnieuw zacht is.

Bewaarduur

Indien de vanillestokjes op een correcte manier opgeslagen worden, kan je de stokjes maximaal twee jaar bewaren. Wij raden echter aan een hoeveelheid vanillestokjes te kopen die binnen een tijdbestek van zes tot twaalf maanden gebruikt zal worden.

Huisgemaakte vanillesuiker

Snijdt vanillestokjes overlangs open en haal het merg eruit. De rest van de vanillestokjes kan je perfect gebruiken om jouw eigen vanillesuiker te maken. Neem een bokaal en vul deze met kwalitatieve suiker. Steek de vanillestokjes in de suiker en sluit de bokaal goed af. Na enkele weken beschik je over heerlijke huisgemaakte vanillesuiker en hoef je niet langer naar de supermarkt voor (synthetische) vanillesuiker.

Hergebruik

Wanneer je vanillestokjes laat meekoken in een gerecht kan je deze na gebruik afspoelen en laten drogen om op een later tijdstip opnieuw te gebruiken.

Zelf vanille-extract maken

Neem een bokaal met deksel en vul deze met 300ml sterke drank naar keuze. Neem vier tot vijf vanillestokjes en snijd deze in twee. Sluit de bokaal af en schud het mengsel elke dag gedurende een periode van ongeveer vier tot vijf weken. Indien je het extract sterker wilt maken, kan je volgens eigen voorkeur een extra vanillestokje toevoegen.

Schrijf je eigen review
Je beoordeelt:VANILLESTOKJES UIT OEGANDA
Jouw rating
  • 1 VANILLESTOKJE
  • 1 EETLEPEL
    VANILLEPASTA
  • 1 EETLEPEL
    VANILLEPOEDER
  • 1 EETLEPEL
    VANILLE-EXTRACT
Copyright © 2017 Magento, Inc. All rights reserved.